Blog

Poligrafski ispitivač

Trend brzog življenja, kriza morala, kriza poštenja, kriza stručnosti i želja pojedinaca da lažnim prikazivanjem i pokazvanjem sebe, zadive svoje slušaoce, kako bi na taj način sakrili svoju nestručnost, nepoštenje i nemoral, zbog pojedinaca može uneti sumnju u poligrafske ispitivače i njihov rad.

Postoje pojedinci koji se bave ovom profesijom, u kojoj su prve korake počeli praviti u okrilju neke službe, gde su bez ličnih izdataka došli do sertifikata poligrafiste i gde su pronašli sebe ili mesto gde mogu da rade, a da nikom posebno ne odgovaraju. Među ovim pojedincima ima poštenih i čestitih profesionalaca, koji su taj posao shvatili kao ozbiljan i odgovoran, ali na žalost ima i onih koji su ceo svoj radni vek, pozicijom poligrafskog ispitivača, lečili svoj ego i bolesne komplekse svoje samobitnosti.

Pojavom privatne prakse i sve većom potrebom za postojanje poligrafa i poligrafskih ispitivača, koji će moći da pokriju privatni sektor i potrebu građana za spoznajom istine ili laži, pojavila se potreba za školovanjem i obukom za poligrafskog ispitivača u akreditovanim centrima za obuku. Završetkom poligrafskog kursa, koji košta kao doktroske studije, stiču se neophodna stručna iskustva i praksa za samostalni rad poligrafskog ispitivača, uz potrebne i korisne konsultacije sa mentorima u akreditovanim instruktorima obuke.

Kada se pogledaju ova dva načina sticanja znanja, jasno se mogu prepoznati oni koji za to stručno znanje nisu dali ni jedan dinar i oni kojima je to bila velika cena. Pored postojanja dijametralnih razlika, neophodno je da postoji profesionalna odgovornost u rezultat poligrafskog testa, koji može u znatnoj meri uticati na život i profesiju lica koje se poligrafski testira. U agenciji DIZA, od početka rada sa poligrafom i poligrafskim ispitivanjima, prioritet je davan klijentu i potrebi da se utvrdi istina. Svaki pokušaj da se dođe do naručenog rezultata testa, odbacivan je na početku takvog razgovra i jasno stavljano do znanja da se u ovoj agenciji ne rade naručeni testovi, već testiranje kojim se utvrđuje istina ili laž, bez obzira koji rezultat bio na kraju testa.

Uzimajući u obzir činjenicu da se u agenciji DIZA koristi savremeni poligrafski uređaj, sa svim potrebnim senzorima, čime se zadovoljavaju strogi standardi i kruterijumi za rad poligrafskih laboratorija, koji se traži van granica Srbije, agencija DIZA je zauzela visoko mesto u privatnoj poligrafskoj praksi. Na žalost, bolest pojedinaca i njihov neprofesionalni odnos, pokušaće ili imati potrebu da nanese štetu našem radu i ugledu. Iskustvo pojedinaca u ovoj oblasti svodilo se na to da jedino oni znaju šta su koga pitali i koji je rezultat njihovog rada. Ne retko su za svoj rezultat bili spremni da daju suvisla objašnjenja koja nemaju veze sa testom i stvarnim rezultatom. Njihov izveštaj o poligrafskom testu, svodio se na to da li laž postoji ili ne, ali nisu bili spremni da prezentuju svoja pitanja ili da daju svoje poligrame na upoređivanje ili pregled drugoj stručnoj osobi. Takvi pojedinci su dovoljni sami sebi, jer su ovu oblast tretirali kao nešto što samo oni znaju.

Nije redak slučaj da se lica, koja na poligrafskom testu dobiju nalaz koji je nepovoljan po njih, obrate nekoj drugoj agenciji sa određenim zahtevima ili željom da dobiju za sebe povoljniji rezultat testa. Kada postignu svoj cilj, uzeće sebi za pravo da upru prst na svakog ko je došao do nepovoljnijeg rezultata, bez obzira što je on validiran na osnovu realnih reakcija, koje su izmerene u skladu sa poimanjima struke, zasnovani na višegodišnjem razvoju i unapređenju poligrafskog testa, kao rezultata reakcije ispitanog lica u odnosu određena relevantna i kontrolna pitanja.

Na osnovu iznetog, veoma je važno da svako lice koje se odluči da poligrafski test uradi u agenciji DIZA, zna da rezultat testa može biti zasnovan na naučnim i stručnim osnovama profesije, a ne na osnovu volje ili nestručnosti poligrafskog ispitivača. Naš Izveštaj je u pisanoj formi, proverljiv kao i ceo rad, na realnim osnovama, a ne po osnovu nečijeg slobodno iznetog mišljenja. Svaki naš klijent ima slobodu da uradi poligrafski test kod drugog poligrafskog ispitivača, ali i obavezu da nam dostavi Izveštaj i poligram, kako bi se izvršilo upoređivanje rezultata testa u agenciji DIZA i kod centra za obuku poligrafskih ispitivača. U koliko se na osnovu upoređivanja testa, dođe do zaključka da je izvršeno pogrešno ocenjivanje našeg testa, spremni smo obeštetiti našeg klijenta za sve nastale troškove. U suprotnom, neko drugi će morati da snosi određene posledice pogrešnog tumačenja svog testa i proizvoljnog omalovažavanja našeg rada i stručnosti.

Pozovi